Categorieën
Geen categorie

Hoe win je de prestigieuze Bokkedoorns Award?

Dit jaar markeert de elfde editie van de Bokkedoorns Awards. Op dinsdag 25 april strijden de studenten Horeca van de Nova College Hotelschool om deze prijs, in een leerzame wedstrijd voor koks en gastheren/gastvrouwen. Het initiatief ontstond al in 2011, met het 50-jarig bestaan van Restaurant de Bokkedoorns. Sindsdien keert het succesvolle evenement jaarlijks terug om culinair toptalent te ontdekken en studenten op weg te helpen in lokale, landelijke en/of internationale gastronomie.

 

Meedoen is belangrijker dan winnen.

De masterclass en wedstrijd bieden studenten een uitstekende kans om hun kook- en organisatietalent laten zien. Daarnaast vergroten ze hiermee hun praktijkvaardigheden en verbeteren hun kennis. De ervaring schept onderling een band tussen de studenten en staat ook nog eens goed op hun CV. Om de stap naar een sterrenrestaurant te maken is gedegen kennis van zaken een vereiste, daarom is meedoen aan deze leerzame wedstrijd een goed begin voor studenten die hun carrière willen starten als cuisinier of gastheer/gastvrouw op het hoogste niveau in de horeca.

 

Een showcase van talent

Om de Bokkedoorns Award te winnen moeten de koks dit jaar een steak béarnaise met garnituur bereiden en een mysterie-opdracht uitvoeren. Deze serveren ze en lichten ze toe aan de jury. De studenten gastheer/gastvrouw moeten voor het oog van de jury aan tafel steak tartare bereiden, wijn proeven én herkennen, alsmede een kaasplateau met bijpassende drank samenstellen. Ook moeten alle deelnemers hun vakkennis aantonen door een lijst gastronomische vragen te beantwoorden.

 

De jury beslist

De studenten presenteren aan een jury van professionals uit de horeca-industrie. De jury beoordeelt hen op creativiteit, smaak, kennis van wijnen en presentatie. De jury van de Bokkedoorns Award bestaat dit jaar uit onze eigen Pascal Beeren, chef-kok Roy Eijkelkamp en maître sommelier Niels van Overmeire. Aangevuld door Haarlems Dagblad journalist Judy Nihof, Bourgondisch Lifestyle kaasleverancier René Koelman, Vinites wijnleverancier Henrico van Lammeren en Novadocenten Bart Zandvliet en Annemieke Loek.

De prijsuitreiking vindt aan het eind van de middag plaats en uit beide categorieën komt één winnaar. Zij ontvangen naast de Bokkedoorns Award, het bijbehorende certificaat, een diner voor twee én een tweedaagse stage in restaurant de Bokkedoorns in Overveen.